Egyszerű-nagyszerű lepény szárított paradicsommal, májjal, kakukkfűvel.
Hozzávalók:
a tésztához:
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
4-5 ek. hideg víz
csipet só
a töltelékhez:
50 dkg csirkemáj
8 szem aszalt paradicsom
3 tojás
10 dkg reszelt sajt
1 dl tejföl
1 ek. olvasztott vaj
2 kk. szárított v. 3-4 ág friss kakukkfű
só, bors, olaj
A tészta hozzávalóit hideg kézzel, gyors mozdulatokkal összegyúrom, majd fóliába csomagolva hűtőszekrénybe teszem.
A megtisztított májból és az aszalt paradicsomból 4-4 darabot félreteszek (ezek majd a tetejére jönnek), a többit kisebb kockákra vágom. Egy kiolajozott serpenyőbe (a konzerv szárított paradicsom olajos leve erre tökéletes) teszem a májat, a paradicsomot, és megszórom sóval, borssal, kakukkfűvel. Együtt sütöm őket a máj fehéredéséig.
A tojásokat összekeverem a sajttal, a tejföllel, az olvasztott, de nem meleg vajjal, sóval, borssal és egy csipet kakukkfűvel.
A tésztát kinyújtom, és egy alacsony peremű, kivajazott tortaformát kibélelek vele. Elterítem benne a paradicsomos májat (a nagyobb darabokat kivéve), és leöntöm a tojásos szósszal. Most jöhetnek a tetejére a szép, nagy májak és egész paradicsomok.
200 fokon sütöm 15 percig, majd leveszem 180 fokra újabb 15 percre. Ha kész, szórok még rá friss kakukkfüvet.
Magában is nagyon finom, de egy paradicsomszósz vagy barnamártás még tökéletesebbé teszi.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.