2017. aug 01.

Őszi csirkemell

írta: Annikka
Őszi csirkemell

szolos_csirkemell.JPG

Ez egy csodálatosan muskotályos, rozmaringos ízű, puha, de ropogós bőrű csirkemell. Nagyon ajánlom mindenkinek, aki szereti a gyümölcsös húsokat. 

hozzávalók:

2 egész bőrös csirkemell
½-½ kg nagy szemű piros és fehér szőlő
2 dl muskotályos fehérbor
rozmaring, bors, só
ételsűrítő
olaj

A melleket sóval, borssal, őrölt rozmaringgal bedörzsölöm, és legalább egy órát pihentetem, majd olajon mindkét oldalát szép, pirosra sütöm. A szőlő feléből a levet szitán kipréselem, a másik felét kimagozom. (Ezt a műveletet egy kicsit babrás, de megspórolhatjuk, ha szerencsénk van, és kapunk mag nélküli szőlőt.)
A melleket a szőlőlével és a borral leöntöm, 2 friss rozmaringágat dobok bele, lefedem, és lassú tűzön párolom. Ha megpuhult a husi, átteszem egy másik serpenyőbe. A megmaradt léből kidobom a rozmaringágat, és kevés, hideg vízben feloldott ételsűrítővel felforralom. Ha kell, még lehet sózni, borsozni, rozmaringot tenni bele. Ha felforrt, kész is, mehet a szószos tálba.
A melleket a serpenyőben még egyszer átsütöm, csak annyira, hogy szép színt kapjanak, majd kiveszem, és a szőlőszemeket is megfuttatom. Vigyázat, nehogy péppé főzzük, csak pár perc, amíg szép színt kapnak!
Krumplipüré vagy röszti illik hozzá, és persze finom, muskotályos bor!

dscf0009.JPG

Szólj hozzá

másképp szőlő csirkemell rozmaring rusztikus őszi étel ünnepi fogások klasszikusok másképp