2017. aug 06.

A csodás lazac

írta: Annikka
A csodás lazac

lazac_9.jpg

Igen tudom, nem a legolcsóbb étel, de néhanapján, például ünnepnapokon talán, megengedhetjük magunknak.
Micsoda színek, illatok, ízek…, mesés. Először Finnországban kóstoltuk a lazacot, natúr sütve, egészben főtt krumplival, rengeteg kaporral és hollandi mártással. Azóta is ez az elkészítési mód a kedvencem, de jól megy hozzá mindenféle majonézes köret és a kapros, tejfölös uborkasaláta is. 

hozzávalók:

25 dkg lazacfilé (személyenként)
2-3 db közepes krumpli (személyenként)
2 cs. kapor
só, bors
olaj, citromlé

Ha egészben veszem a lazacot, kb. 25 dkg-os darabokra vágom. Nagyobb szálkák vannak benne, amiket két ujjal vagy csipesszel óvatosan ki kell húzni. Ha ez megvan, besózom, borsozom, kis citromlével meglocsolom, és állni hagyom.
A krumplit egészben felteszem főni, ha újkrumpli, akkor a héjával együtt.
Elkészítem a szószt, ami lehet egy citromos hollandi mártás vagy (ahogy a képeken látszik) kapros tejfölös szósz. Ehhez egy pohár tejfölt összekeverek sóval, borssal, pár csepp citromlével és apróra vágott kaporral. Ugye, milyen egyszerű, és milyen finom!
Ha minden kész elkezdhetjük sütni a halat. Egy serpenyőt megolajozunk, és beletesszük a lazac darabokat. Egy oldalnak kb. 4-5 perc sütés kell. Azt szokták mondani, hogy fehéredésig süssük, nehogy kiszáradjon. Szerintem ez tévedés. Én mindig sütök rá szép, barna kérget is, és még soha nem száradt ki a lazacom. Erős lángon kell kezdeni a sütést, és amint megvan a kéreg, lehet fordítani. Érdemes így sütni, mert az a barna kéreg a lazacon nemcsak gyönyörű, de csodás ízű is.
Tálaláskor a krumplit és a halat is megszóróm kaporral.

laz_nyers_1.jpg

lazac_7.jpg

Szólj hozzá

lazac kapor ünnepi fogások