2017. aug 21.

Finn halleves

írta: Annikka
Finn halleves

hallev_1_f.jpg

Sokféle receptjét olvastam, most megmutatom az enyémet.
A legtöbb recept tejszínnel vagy tejjel készíti.
Mi Finnországban kóstoltuk először. Lehet, hogy tájegységenként eltérőek a hozzávalók, vagy egyszerűen a házigazdának nem volt otthon tejszíne, mert abban a levesben nem volt se tej, se tejszín.
Szóval, amit mi ott kaptunk, az isteni volt, és így nézett ki.

hozzávalók:

4 db alaszkai tőkehalfilé (persze, lehet lazac is, mindkettő tökéletes)

4 db közepes krumpli

2 szál újhagyma

só, bors, szegfűbors

kapor bőven

olaj

1 l víz

A halat és a megtisztított krumplit egyforma kockákra vágom, a hagymát fél karikákra szeletelem.
A halat megsózom, a hagymát kevés olajon megfuttatom, és hozzáadom a krumplit.
Rövid ideig együtt kevergetem, majd felöntöm kb. 1 l vízzel. Beleszórom a kapor felét, sózom, borsozom, és addig főzöm, amíg a krumpli, szinte teljesen megpuhul.
Ekkor megy bele a hal, és ezután, már csak néhány perc kell, hogy a hal is puha legyen.
Beleteszem a többi kaprot, és már lehet is tálalni.

hallev_2_f.jpg

Szólj hozzá

finn könnyű hal egyszerű kapor egészséges gyors ebéd 3 alapanyagból