2017. nov 05.

Fényezett almatorta

írta: Annikka
Fényezett almatorta

almas_1_f.jpg

Mindenféle almatortát szeretünk, de talán ez a legfinomabb!

Hozzávalók:

20 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
1 tojás sárgája
5 dkg cukor
csipet só
1-2 ek. hideg víz

a töltelékhez:
4 alma
4 ek. cukor
2 ek. baracklekvár
2 ek. víz
1/2 citrom reszelt héja
1 kk. fahéj

a tetejére:
3 alma
½ citrom leve
2-3 ek. baracklekvár
1 ek. víz

A lisztből kis dombot formázok, a közepébe krátert nyomok, ebbe jön a tojás, a cukor és a só.

A kráter szélére vagdosom a hideg vajat. Gyors mozdulatokkal összegyúrom a tésztát, közben meg lehet locsolni 1-2 evőkanál vízzel. Fóliába csomagolom, és hűtőbe teszem.

A töltelékhez az almát meghámozom, lereszelem, és a többi hozzávalóval együtt megpárolom. Akkor jó, ha már nincs sok leve.

Amíg a töltelék hűl, a tetejére kerülő almákat meghámozom, negyedekbe vágom, felszeletelem, és meglocsolom citromlével.

A tésztát kinyújtom, és egy kerek tortaformába helyezem úgy, hogy pereme is legyen.

Rákenem a tölteléket, és körberakom az almaszeletekkel.

200 °C-on sütöm kb. 40 percig.

A lekvárt a vízzel felforrósítom, és a megsült tortára egyenletesen rákenem.

almas_2_f.jpg

Szólj hozzá

alma süti könnyű gyors egyszerű rusztikus ünnepi fogások