2017. nov 24.

Sült paprikás finomság

írta: Annikka
Sült paprikás finomság

paprika_1_f.jpg

Akár a maradék rizi-bizi vagy pörkölt felhasználásával is alkothatsz egy teljesen új, nagyon finom, látványos ételt.

Hozzávalók:

4 db kaliforniai paprika

a töltelékhez:
30 dkg darált hús
1 tasak előfőzött rizs
25 dkg borsó
½ fej hagyma
2 ek. reszelt sajt
2-3 tk. majoranna
½ csokor petrezselyem
só, bors
olaj

a szószhoz:
2 db kaliforniai paprika
40 dkg hámozott paradicsomkonzerv
½ fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek. balzsamecet
1 tk.majoranna
só, bors, cukor

Kevés olajon kicsit megpirítom a hagymát és a húst. Sózom, borsozom, 1 tk. majorannát teszek bele, és egy kevés víz hozzáadásával megpárolom.
Megfőzöm a rizst, megpárolom a borsót. Ha minden kész, az egészet összekeverem, hozzáadom a maradék majorannát, a reszelt sajtot és a petrezselymet. Ne sajnáljuk belőle a majorannát, legyen jó karakteres ízű a töltelékünk.

A szószhoz a paprikát apró kockákra vágom, és egy kevés olajon a hagymával és a fokhagymával kicsit átpirítom, de ne égjen le, mert keserű lesz.
Beleöntöm a hámozott paradicsomot, sózom, borsozom, ebbe is mehet a majoranna és egy evőkanál balzsamecet. Addig főzöm, amíg besűrűsödik, és a paprika is nagyjából megpuhul. Megkóstolom, és ha kell utána ízesítem, ha túl savanyú lenne, kis cukrot teszek hozzá. Lehet turmixolni is, én nem tettem, csak kicsit összenyomkodtam, mert szeretjük, ha rusztikus, darabos a szósz.

A 4 paprikát félbe vágom (keresztben vagy hosszában, ahogy tetszik), majd egy kiolajozott serpenyőben mindkét oldalát megsütöm annyira, hogy szép színt kapjon, de még ne essen össze. Ezután megtöltöm a forró töltelékkel, és már lehet is tálalni a szósszal együtt.

Megsüthetnénk az egészet a sütőben, de akkor a paprika nagyon összeesne. Azért ezt a módszert választottam, mert így megmarad a szép formája, nem lesz túl puha, és szerintem, az íze is finomabb. Megéri a plusz munkát!

paprika_2_f.jpg

Szólj hozzá

könnyű zöldség sült zöldség gyors vacsora gyors ebéd