2017. dec 19.

Dagadó ünnepi ruhában

írta: Annikka
Dagadó ünnepi ruhában

dagado_1_f.jpg

Gombás töltött dagadó, ropogós kéregben. Ez nem éppen a gyors ételek közé tartozik, de egy olcsó és finom ünnepi fogás lehet. Megéri a fáradtságot.

Hozzávalók:

1 sertés dagadó
20 dkg kisméretű gomba

a töltelékhez:

25 dkg kenyér
2 szál sárgarépa
1 tojás

a kéreghez:

10 dkg  vaj
zsemlemorzsa
kis fej hagyma

fűszerek:

só, bors
provanszi fűszerkeverék
1 cs. petrezselyem
4 boróka bogyó

A dagadót éles késsel óvatosan felszúrom, és kívül-belül jól befűszerezem sóval, borssal, provanszival.

A töltelékhez beáztatom a kenyeret, megpucolom a répát és a gombát. A gombafejeket félreteszem, a tönköket és a petrezselymet felaprítom.
A jól kinyomkodott kenyeret összekeverem a tojással, a petrezselyem felével, és mindhárom fűszerrel befűszerezem. A répát hosszában 4 részre vágom, és a hús nyílásának két oldalán benyomkodom. Ezután jöhet a töltelék. Egy kanál töltelék, 1-2 fej gomba, megint töltelék, gomba, és így tovább. A végét hústűvel összetűzöm. Néhány kanál olaj, 2 dl víz és a boróka társaságában mehet a tepsibe 170 °C-ra. Gyakran locsolgatom, ha kell pótlom a vizet.

A kéreghez a hagymát apróra vágom, és a felaprított gombával együtt, a vajban megpárolom. Hozzáadom a petrezselymet, fűszerezem, és annyi zsemlemorzsát teszek hozzá, hogy kenhető masszát kapjak. Ezt a masszát csak akkor kenem a húsra, ha már majdnem teljesen kész, mert különben megégne, mire a hús átsül.

Ezután már csak a kérget kell szép barnára sütni.

A köret tepsiben sült krumpli és édesburgonya volt. Ha még ünnepibbé akarjuk tenni, gombaszószt is készíthetünk hozzá.
dagado_2.jpg
dagado_3.jpg
dag_4_fotor.jpg

Szólj hozzá

gomba sertéshús ünnepi fogások provanszi fűszer