2018. nov 23.

Hekk zöldséges krumplisalátával

írta: Annikka
Hekk zöldséges krumplisalátával

hal_2.jpg

Akár a karácsonyi menü része is lehet ez a finom hekk krumplis bundában.

Hozzávalók:

4 szelet hekk filé
4 közepes krumpli
liszt
1 tojás
kevés citromlé
olaj (a sütéshez)

a salátához:

3 nagyobb salátaburgonya
3 nagyobb lila burgonya
1 nagy sárgarépa
1 nagy fehérrépa
kis darab zeller
2 dl zöldségleves
1 kis szál újhagyma (a díszítéshez)

az öntethez:

1 tojássárgája
2 ek. fehérbor ecet
1 ek. mustár
1 dl olívaolaj
2 mk. szárított majoranna v. 1 cs. friss
só, bors

A halszeleteket szobahőmérsékleten felengedem, alaposan felitatom róla a nedvességet, sózom, egy kevés citromlével meglocsolom és félre teszem, amíg a saláta elkészül.

A zöldségeket félkarikákra vágom. A zöldséglevest felforralom, a krumplit, répákat, zellert beleteszem, és együtt megfőzöm. Egy másik lábasban a lila burgonyát főzöm meg sós vízben.
Az öntethez a tojássárgáját elkeverem az ecettel és a mustárral. Ezután lassan adagolva hozzákeverem az olajat, beleteszem a majorannát, sózom, borsozom. Ráöntöm a megfőtt zöldségekre, óvatosan összekeverem, majd az apróra csíkokra vágott újhagymával megszórom. Mehet a hűtőbe, míg elkészül a hal. A salátát előre is elkészíthetjük, nem árt neki, ha pihen, csak jobban összeérnek az ízek.

A megtisztított krumplikat lereszelem, és jó alaposan kinyomkodom, hogy ne legyen vizes. A halszeletekről, ha kell még, felitatom a nedvességet, lisztbe, felvert tojásba és a reszelt krumpliba forgatom. A krumplit óvatosan rányomkodom.
Serpenyőben olajat melegítek, egy keveset a krumpliból beledobok, ha feljön a tetejére és sülni kezd, akkor már jó a hőfok, mehetnek bele a halak. Szép aranybarnára sütöm, és papírtörlőre szedem.

hal_3.jpg

 

Szólj hozzá

krumpli zöldség egészséges gyors vacsora gyors ebéd