Évek óta ez az újévi menü nálunk. Nem leves, nem főzelék, valami a kettő között. Lencsetálnak hívjuk. Az egész család odavan érte.
250 g lencse
300 g füstölt hús (comb v. tarja v. libacomb)
1 kisebb hagyma (egészben)
1 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
só, szemes bors
2,5 l víz
2 sárgarépa
1 fehérrépa
kis darab karalábé
kis darab zeller
1 nagyobb krumpli
1 kisebb paradicsom (negyedekre vágva)
1 kisebb paprika (negyedekre vágva)
csipetke
2 ek olaj
3 ek liszt
pirospaprika
A lencsét nem kell beáztatni. 1 óra alatt simán elkészül.
A lencsét átmosom, felöntöm a vízzel. Sózom, borsozom, beleteszem a hagymát, a fokhagymát, a babért és a kockára vágott füstölt húst. Félpuhára főzöm.
Beleteszem a nem túl vékonyra kockázott zöldségeket.
Csipetkét készítek, a zöldségek után az is mehet a lábosba.
Az olajjal, liszttel, pirospaprikával berántom. Annyi rántás kell hozzá, hogy se túl híg, se túl sűrű ne legyen.
Ha minden megpuhult, a hagymát és a fokhagymát jól kinyomkodom – mert a leve aranyat ér – és kidobom. Kiszedem a babért is.
El is készült a fantasztikus ízű lencsetálunk, aki szereti, tehet hozzá tejfölt is.
Finom, ropogós gyökérkenyér a kísérője.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.