Finom ropogós tészta, baconos, krémes töltelék, a tetején sült karfiol. Igazán finom összeállítás. Ajánlom vacsorára vagy egy levessel akár ebédre is.
Hozzávalók
a tésztához:
20 dkg liszt
1 tojás
10 dkg hideg vaj
1,5 kk. só
4-5 ek. hideg víz
a töltelékhez:
1 közepes méretű karfiol
10 dkg apróra vágott bacon
2 tojás
5 ek. reszelt sajt (edami, karaván vegyesen)
2 ek. liszt
3 ek. tejföl
2 ek. olvasztott vaj + egy kevés a tetejére
só, bors, szerecsendió
zsemlemorzsa
A tészta hozzávalóit hideg kézzel, gyors mozdulatokkal összegyúrom, és fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe teszem.
A bacont egy serpenyőben kicsit átsütöm csak annyira, hogy ne száradjon ki.
A tojások fehérjéből habot verek, majd belekeverem a sárgáját is. Utána mehet a sajt, a liszt, a tejföl és az olvasztott, de nem forró vaj. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezem.
A karfiolt rózsáira szedem, és sós vízben félpuhára főzöm, majd hideg vízben lehűtöm, hogy könnyű legyen szeletelni. A karfiolrózsákból 15-20 szép szeletet vágok, ezek jönnek majd a tetejére. A maradék karfiolt apróra vágom és a tojásos szószba keverem.
Ha letelt az 1 óra, a tésztát kerekre nyújtom és egy kivajazott, 26 cm-es piteformát kibélelek vele. Az alját több helyen megszurkálom, hogy ne emelkedjen föl, de aki biztosra akar menni, vakon sütést alkalmazzon.
175 fokon sütöm kb. 15 percet. Nem kell tökéletesre sütni, ha már kezd színt kapni, jó is lesz.
Mielőtt beleteszem a tölteléket, az alját kicsit megszórom zsemlemorzsával, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát.
Először a bacont terítem el az alján, majd ráöntöm a tojásos-karfiolos keveréket, és kirakom a karfiolszeletekkel. Kevés vajat morzsolok a tetejére.
Visszateszem a sütőbe 175 fokra, még kb. 15 percre, amíg a töltelék megszilárdul és a teteje elkezd pirulni. A végén lehet egy kicsit grillezni is, de csak óvatosan, hogy ne száradjon ki!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.