Nemcsak gyönyörű, de nagyon finom is ez a klasszikus túrótorta.
Gyorsnak épp nem mondható, de megéri a fáradtságot.
Hozzávalók
a tésztához:
50 g cukor
100 g vaj
150 g liszt
1 tojássárgája
pici só
hüvelyesek a „vakon sütéshez”
a töltelékhez:
500 g túró
150 g cukor
3 kk. vaníliás cukor
1 citrom héja
1 ek. liszt
1 ek. étkezési keményítő
7 tojássárgája (M-es)
7 tojásfehérje
50 g cukor
50 g olvasztott vaj
A lisztet picit megsózom, majd a gyúródeszkán vagy egy tiszta tepsin „vulkánt” formázok belőle. A „kráterbe” öntöm a cukrot, bele ütöm a tojást és az oldalára szeletelem a vajat. Minden hozzávaló hideg legyen. Késsel eldolgozom, majd hideg kézzel összegyúrom. Nem kell sokáig, épp csak összeálljon. Fóliába csomagolom és ½ órára hűtőbe teszem.
Ha letelt, egy 26 cm-es tortaformát kibélelek a tésztával. 15 percig, 180 fokon „vakon sütöm”(sütőpapír, szárazbab v. lencse), hogy a tészta szép sima, egyenletes legyen.
Közben elkészítem a tölteléket. A hozzávalókat az utolsó három kivételével összekeverem. Kemény habbá verem a tojásfehérjét, hozzáadom az 50 g cukrot, és belekeverem a túrós masszába. Végül hozzáadom az olvasztott, de már nem meleg vajat is.
A tölteléket ráöntöm az elősütött tésztára, és 180 fokon kb. 40 percig sütöm. Még melegen kiveszem a formából, és rácsra téve hűtöm.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.