Mindenféle almatortát szeretünk, de talán ez a legfinomabb!
Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
1 tojás sárgája
5 dkg cukor
csipet só
1-2 ek. hideg víz
a töltelékhez:
4 alma
4 ek. cukor
2 ek. baracklekvár
2 ek. víz
1/2 citrom reszelt héja
1 kk. fahéj
a tetejére:
3 alma
½ citrom leve
2-3 ek. baracklekvár
1 ek. víz
A lisztből kis dombot formázok, a közepébe krátert nyomok, ebbe jön a tojás, a cukor és a só.
A kráter szélére vagdosom a hideg vajat. Gyors mozdulatokkal összegyúrom a tésztát, közben meg lehet locsolni 1-2 evőkanál vízzel. Fóliába csomagolom, és hűtőbe teszem.
A töltelékhez az almát meghámozom, lereszelem, és a többi hozzávalóval együtt megpárolom. Akkor jó, ha már nincs sok leve.
Amíg a töltelék hűl, a tetejére kerülő almákat meghámozom, negyedekbe vágom, felszeletelem, és meglocsolom citromlével.
A tésztát kinyújtom, és egy kerek tortaformába helyezem úgy, hogy pereme is legyen.
Rákenem a tölteléket, és körberakom az almaszeletekkel.
200 °C-on sütöm kb. 40 percig.
A lekvárt a vízzel felforrósítom, és a megsült tortára egyenletesen rákenem.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.