A finnek egyik legkedveltebb karácsonyi süteménye. Eredeti recept, nem leveles tésztából.
Hozzávalók:
25 dkg vaj
35dkg liszt
1 dl hideg víz
1 kk. sütőpor
1 tojás sárgája
szilvalekvár (nem folyós)
A hideg vajat elmorzsolom a sütőporos liszttel, és hozzáadom a hideg vizet. Jól összedolgozom, majd 1 órára hűtőbe teszem.
Vékony téglalappá nyújtom. Egyik szélét középre hajtom, és ráhajtom a másik szélét is. Néhány percig pihentetem.
Kinyújtom és megismétlem a hajtogatást. Pihentetem 10 percet.
Ezután újra kinyújtom kb. 2-3 mm vastagságúra. Derelye vágóval 6x6 cm-es négyzetekre vágom a tésztát. A négyzetek sarkait kicsit bevágom, és a közepére teszek egy kis kanál lekvárt, majd a bevágott széleket az ábra szerint ráhajtom.Tojássárgával megkenem, és megszórom jégcukorral. 200 fokon sütöm, míg szép, aranybarna színt kap.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.