A görög citromos süti, narancsos-csokis változata.
Hozzávalók
a tésztához:
20 dkg finomliszt ( a fele lehet teljes kiőrlésű)
10 dkg gríz
25 dkg cukor
2 kk. szódabikarbóna
csipet só
2 és ½ dl joghurt
3 tojás
1 narancs reszelt héja és felének a leve
a sziruphoz:
1 dl víz
15 dkg cukor
2 nagy narancs leve és az egyiknek a héja
a mázhoz:
1 tábla fekete csoki
1 ek. étolaj
kandírozott narancs
Először összekeverem a szárazanyagokat: a lisztet, grízt, cukrot, szódabikarbónát, sót, majd egy másik tálban a joghurtot, tojást, narancshéjat és levet. A kettőt összeöntöm, és csomómentesre keverem.
Egy 26 cm-es tortaformát kivajazok, és a tésztát beleöntöm.
160 fokos sütőben sütöm kb. 35-40 percet, tűpróbával ellenőrzöm.
Amíg sül a tészta, elkészítem a szirupot. A hozzávalókat egy lábasban fölmelegítem és forralom, amíg besűrűsödik (kb. 5-10 perc).
Ha kész a süti (szép magasra fölemelkedik és aranybarna színe lesz), egy villával sűrűn megszurkálom, és a sziruppal több részletben, meglocsolom. Azért jó több részletben, hogy a szirup ne áztassa el nagyon a tésztát, és ne folyjon le az egész az aljára.
Következő lépés a csokimáz elkészítése. A csokit az olajjal vízgőz fölött felolvasztom, jól átkeverem, és ha dermedni kezd, a sütire öntöm. Kandírozott narancskockákkal megszórom.
Jót tesz neki, ha áll néhány órát. Persze, nem könnyű kivárni, de minél tovább pihen, a narancs aromái annál intenzívebben érezhetőek.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.