Egészséges, könnyű, gyors nyári finomság.
Hozzávalók:
1 cukkini
10 dkg kuszkusz
1 ½ dl forró alaplé
2 kk. vaj
vegyes zöldség (ízlés szerint)
10 dkg füstölt sonka (el is hagyható)
kis fej hagyma
provanszi fűszerkeverék
só, bors
olaj
reszelt sajt a tetejére
a mártáshoz:
4 tojás sárgája
2 ek. víz
10 dkg vaj
citromlé
provanszi fűszerkeverék
só, bors
A cukkinit alaposan megmosom, félbe vágom, magjait kikaparom. Meghámozni nem kell, jól megsózom és meghintem provanszival.
10 perc állás után tepsibe teszem, egy kevés olajat és vizet öntök alá, és 180 fokon sütöm, amíg majdnem teljesen megpuhul. De ne legyen még vajpuha! A sütési idő a cukkini nagyságától függően kb. 10 perc.
A kuszkuszt felöntöm a forró alaplével, belekeverem a vajat, sózom, borsozom, és állni hagyom.
A hagymát és a sonkát apróra vágom, kicsit lepirítom, majd hozzáadom a zöldségeket, megsózom, és együtt megdinsztelem. Ha nem akarjuk hússal készíteni, nyugodtan kimaradhat a sonka, anélkül is nagyon finom lesz.
Ha a kuszkusz már felszívta a lét, összekeverem a zöldségekkel. Jó bőven mehet bele a provanszi fűszerből, fantasztikus íze van.
El is készült a töltelékünk, már csak meg kell tölteni a cukkinit. A tetejére sajtot reszelek, és csak annyi időre teszem vissza a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon és kicsit megpiruljon.
A mártáshoz megolvasztom a vajat, és hűlni hagyom. A tojássárgákat és a vizet habverővel addig keverem, míg buborékos állaga nem lesz. Vízgőz fölé állítom és tovább keverem, amíg besűrűsödik. Leveszem a gőzről és lassan, folyamatosan keverve hozzáadom a vajat. Sóval, borssal, citromlével, provanszival ízesítem.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.