Fantasztikusan ropogós, omlós tészta, fűszeres, krémesen folyó meggyes töltelékkel. Feledhetetlen élmény!
Hozzávalók:
a tésztához
25 dkg liszt
1 tk. porcukor
csipet só
23 dkg hideg vaj
kb. 4-5 ek. hideg víz
a töltelékhez
15 dkg cukor
1 vaníliás cukor
3 ek. liszt
1 kk. kardamom
50 dkg magozott meggy
2 ek. vaj
kevés tejszín
zsemlemorzsa
A lisztet, a cukrot, a sót összekeverem és elmorzsolom a hideg vajjal. Lehűtött kézzel, a hideg vizet hozzáadva gyors mozdulatokkal labdává gyúrom. 1 órára hűtőbe teszem.
A töltelékhez összekeverem a cukrot, a lisztet, a kardamomot és hozzáadom a meggyet is.
A tészta egyik feléből kb. 25 cm-es korongot nyújtok, és kibélelek vele egy 22 cm-es tortaformát. Vékonyan megszórom zsemlemorzsával, belekanalazom a tölteléket, és a tetejére csipkedem a vajat.
A tészta másik felét is kinyújtom, befedem vele a tölteléket, és a szélét az alsó tészta peremével összeillesztem, összenyomkodom. A tetejét vékonyan megkenem tejszínnel és megszórom kristálycukorral. A közepét X alakban bevágom, hogy a gőz távozni tudjon.
200 fokos sütőben kb. 1 óra 15 percig sütöm, míg szép aranybarna lesz.
Bármilyen más gyümölccsel is elkészíthető, nagyon finom pite.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.