Színeivel, ízeivel egy igazi őszi finomság.
Hozzávalók:
4 db édesburgonya
25 dkg darált hús
½ zacskó előfőzött rizs
½ hagyma
1 kis paradicsom
1 kis paprika
1 dl tejföl (lehet több is, ha jó krémesen szeretjük)
rozmaring
só, bors, vegeta
olaj
reszelt sajt (a tetejére)
pár szál petrezselyem (a díszítéshez)
A burgonyákat alaposan megmosom, hosszában félbe vágom, és 180 fokos sütőben, majdnem teljesen puhára megsütöm.
A hagymát nagyon apróra vágom, és egy serpenyőben kevés olajon megpárolom. Ha kész mehet bele a hús, majd a só, bors, vegeta, rozmaring (ízlés szerint). Ha szeretitek a rozmaringot, lehet bőven tenni bele, nagyon jól megy az íze az édesburgonyához. Belevágom a paprikát és a paradicsomot is. Kevés víz hozzáadásával az egészet puhára párolom, majd belekeverem a megfőtt rizs felét, és a tejfölt.
Ha megsültek a burgonyák, karalábévájóval kis gömböket vágok ki úgy, hogy a „csónakoknak” kb. 1 cm-es fala maradjon. Ezeket a gömböket is a húshoz adom, egy részét kicsit összenyomkodom, de maradjanak szép, egész gombócok is.
A húsos keverékkel megtöltöm a burgonyákat, sajttal megszórom, és visszateszem a sütőbe, amíg az egész jól átforrósodik és a sajt ráolvad.
Petrezselyemmel, friss rozmaringgal díszítem.
Jól illik hozzá a sajtmártás, de legutóbb csak szilva kompóttal ettük, az is nagyon jó kiegészítő volt.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
mizie 2018.10.30. 07:59:59
Annikka 2018.10.30. 08:05:03
Wod Meselo 2018.10.31. 19:15:57
Annikka 2018.11.01. 13:17:35
Wod Meselo 2018.11.01. 14:36:49
A gyári Vegata bűne az ízfokozó - a Natrium Glutamat- ami lényegében egy idegméreg. Tehát te ehetsz belőle kanálszám az a te magánügyed. De ha nagy nyilvánosság előtt ezt meg is osztod akkor lesz aki elmondja a véleményét. És erre a szélsőséges, és legyünk őszinték a meglehetősen primitív ironizálást bevetni nem a legjobb módszer.
Lehet használni ízfokozásra egészségesebben előállítható szárított zöldségeket, Pl.:
foodults.blogspot.com/2011/09/hazi-etelizesito.html
Annikka 2018.11.01. 17:13:56
Attilajukkaja 2019.02.01. 18:24:12
@Wod Meselo:
Ma már léteznek só- és nátriumglutamát-mentes Vegeták is. Azt is lehet használni!
"a Natrium Glutamat- ami lényegében egy idegméreg."
Konyhasóval is lehet ölni, ha elég nagy mennyiséget adunk az ételhez, és kígyóméreggel is lehet gyógyítani. :o)))))
Amúgy meg egy szélesen használt ízfokozó, és úgy látom, hogy azok, akik ezzel rendszeresen főznek, messze nincsenek a kihalás szélén. Éppen ellenkezőleg! Nem csak a szaporulatuk miatt, hanem mert kezdik átvenni a tudományos és gazdasági hegemóniát is.